Dat is de hamvraag. Weet dat elke erfgoedcel eigen klemtonen legt, afhankelijk van de regio of stad. Toch houden de meeste erfgoedcellen er in grote lijnen een gelijkaardige werking op na. Zij

 • brengen cultureel erfgoed in beeld
  Een erfgoedcel laat een breed en divers publiek proeven van lokaal cultureel erfgoed. Hiervoor kan zij een waaier aan activiteiten organiseren, zoals een tentoonstelling of publicatie. Maar het kan evengoed gaan om een app, een herinneringskoffer of een participatief scholenproject.
 • dragen zorg voor cultureel erfgoed
  Een erfgoedcel beheert zelf geen collectie. Wel zorgt zij ervoor dat lokaal cultureel erfgoed beter wordt bewaard. Zij kan bijvoorbeeld helpen bij het in kaart brengen, conserveren of digitaliseren van collecties. Ook het borgen van tradities en ander immaterieel erfgoed is belangrijk voor vele erfgoedcellen.
 • ondersteunen
  Heb je vragen over je erfgoedcollectie? Of loop je met een idee rond voor een erfgoedproject? Dan kan je terecht bij de erfgoedcel in jouw regio of stad. Zij geeft advies, begeleidt en organiseert vorming over erfgoedthema’s. Heel wat erfgoedcellen bieden ook subsidies aan en hebben een uitleendienst.
 • informeren en maken je wegwijs
  Zoek je een erfgoedorganisatie om mee samen te werken? Of wil je op de hoogte blijven van het laatste erfgoednieuws in jouw regio of stad? De erfgoedcel helpt je graag op weg. De erfgoedcel heeft een goed zicht op het erfgoed in een regio of stad. Bovendien weet zij goed wat er allemaal reilt en zeilt in het Vlaamse erfgoedlandschap.

De kracht van samenwerking

Erfgoedcellen doen dit alles niet alleen. Zij werken samen met lokale
besturen, erfgoedorganisaties en geregeld ook met andere sectoren, zoals
welzijn, onderwijs, integratie, kunsten… Zij verbinden mensen en ideeën. Vaak
leidt dit tot nieuwe inzichten en verrassende erfgoedprojecten.

Ook onderling komen de erfgoedcellen samen, om ervaringen en kennis te
delen. Verder staan erfgoedcellen ook open voor de samenwerking met bovenlokale
erfgoedorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan het steunpunt FARO, landelijke
musea, archieven en dienstverleners.

Cultureel en onroerend erfgoed?

Erfgoedcellen houden zich vooral bezig met ‘cultureel erfgoed’. De zorg voor het onroerend erfgoed behoort niet tot hun opdracht. Voor onroerend erfgoed bestaan er wel intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (IOED’s). Een overzicht van deze IOED’s vind je hier.